Al
llobu Fernir de les sagues islandeses llograron amarralu poles pates
con un filu de seda, reforzáu por unos nanos alfayates y
ferreros con seis coses: ruidu de gatu, barba de neñu,
raigaños de roca, tendones d'osu, babaya de páxaru y
l'alma d'un pexe. Pa que nun mordiere colos sos caniles los propios
nanos espetáron-y una espada pel focicu a manera de bozal.
Después ataron el filu de seda a un monte y col gavitu d'unos
xigantes escavaron un pozu que llega al fondu de la tierra y
fundieron ellí el monte, volviendo enllenar el furacu de
tierra y morrillos. Asina diz que va tar presu el llobu Fernir hasta
l'últimu día del mundu. Tamién se diz na Edda de
Snorri Sturluson que'l llobu prixoneru va ser el que-y arrinque'l
corazón a Odín, cuando llegue'l final de too.
Seguramente.
Ciertes descripciones del fin de los tiempos son tan belles qu'a
veces dan gana de quedase hasta esa hora namás por
contemplales. Sicasí a mi lo que me presta de la hestoria del
llobu Fernir -que yera fíu de Loki, esa especie de Xudes
Iscariote de la corte de Ases d'Odín- ye la receta cola que
confeccionaron los nanos esi refuerzu pal filu de seda que lu amarra
al centru de la tierra: ruidu de gatu, barba de neñu, raigaños
de roca, tendones d'osu, babaya de páxaru y l'alma d'un pexe.
Son ingredientes raros d'atopar, inda non imposibles del too.
Si
tuviere ún paciencia y más vagar gustábame
entamar alcuando una colección de recetes maravielloses, un
poco a la manera d'eses antoloxíes que prepara Borges de seres
imaxinarios o de sueños y que'l so fiel discípulu
Alberto Manguel continuara n'obres asemeyaes alrodiu de les
xeografíes fantástiques o los llibros. Xunta la fórmula
secreta del quixotescu bálsamu de Fierabrás y dalguna
otra de la Urganda la Desconocía del Amadís, habíen
tar les de los ensalmos de La Celestina o del Saludador del nuestru
Antón González Reguera, el de Marirreguera.
Otra
de les mios recetes favorites ye esa que s'amuesa nuna vieya balada
bretona y cola que'l mesmésimu Merlín o Myrdhin tenta
axeitar un filtru que lu llibre del empeñu de San Gwennolé
por convertilu a la fé de la Cruz. Viendo venir de llonxe a
aquel pesáu de Gwennolé, Merlín sal a la busca
d'un güevu coloráu del Cuélebre del Mar, espuma de
la creciente, una herba d'oro, un berru verde que medre en cantu
d'una fonte y l'infalible arfueyu (el viscum album del que fala Julio
César que fervíen los galos n'ocasiones de gran
solemnidá) coyíu de la rama d'un rebollu verriondu. La
tradición cristiana caltién que'l misioneru de Cristo
llegó enantes de que'l vieyu sabiu paganu llograra preparar el
so fervinchu y que San Gwennolé convenció a Merlín
gracies a la elocuencia y el razonamientu de la so prédica.
Quedamos,
poro, ensin saber l'efectu que-y produxera a Merlín énte
l'acosu proselitista de Gwennolé aquel emplastu fabricáu
con un güevu coloráu del Cuélebre del mar, espuma
de la creciente, herba d'oro, berru verde medráu en cantu
d'una fonte y arfueyu coyíu de la rama d'un rebollu verriondu.
Nós, que tamién nos folgamos coles llectures prestoses
del Asterix de Goscinny y Uderzo, podemos fantasiar que llogró
una energy drink tan eficaz como la pócima máxica na
que cayera Obelix de neñu y que gracies a ello y a les munches
tables que pa entós tenía el bon Merlín venciera
al misioneru de la Cruz con un certeru KO dialécticu.
De les
infinites hestories que se recuerden de Merlín, a propósitu
de recetes máxiques, habíemos incluyir tamién
nel capítulu dedicáu a él nesa posible antoloxía
o como una entrada aparte con remite al primeru, de que, humanu,
enforma humanu, como a tolos xenios de méritu, tocó-y a
él alcuando ser el cazador cazáu o el ferreru con cuyar
de palu. La maga Viviana, después d'aprovechase de les munches
enseñances secretes que Merlín compartiera con ella,
engatusáu polos sos ardices y l'irresistible erotismu
qu'esalendaba, valióse d'una receta deprendida del so maestru
pa drogalu y arrampla-y col harpa, de la qu'él mesmu
-confesára-y una nueche arremellando los güeyos ente
l'asomu intencionáu de les tetes de la rapaza- sacaba,
faciendo sonar les sos cuerdes, bien de sabencies ocultes al común
de los mortales. Ya conocen los merlinianos cuántos forfugos
pasó el probe Merlín desque esconsoñó del
pigazu provocáu pola cucia Viviana y lo primero de lo que se
decató foi de que nun taben ellí nin la deprendiz de
bruxa nin la so querida harpa.
Sal ún
pelos caminos enfolleraos de les mariñes más cerca de
casa (les de La Providencia y el carreru a les playes d'Estañu
y de La Ñora), estos díes de llover y nun abocanar,
furtiando dalguna de les hores nes que'l cielu fai una pausa
p'aprovisionase de nuevu caudal, y mientres pasa al llau de les
llendes de los praos, va col ánimu allampiando d'alcontrar a
vista de raposu, dalgún rellumu de sol que-y descubra, sinón
el güevu coloráu del Cuélebre del Mar nos cachones
que ruempen colos cantiles del sableru de Peñarrubia y de
Serín, polo menos con una freba encesa de la herba d'oro. Y a
la fin, como nos pasa tantos díes andaos de la vida, nun ye
más qu'a contentase imaxinando los ingredientes de la receta
que dexó amarráu y bien amarráu hasta'l fin del
mundu al tremendu llobu Fernir: ruidu de gatu, barba de neñu,
raigaños de roca, tendones d'osu, babaya de páxaru y
l'alma d'un pexe.
Hai
díes d'esos nos que'l cielu anubla hasta volvese negru y la
tierra xela contaxando al aire pa que nos tarace'l fustaxe y les
manes con fustiazos de la ñeve por llegar. Tenta ún ser
optimista y a mal tiempu poner bona cara, engañándose:
ruidu de gatu, alcuando lo sentí de la qu'Olivia o Moli (les
úniques gates a les que conocí y lloré, xunta la
preciosa Trisca d'amigos queríos) facíen uñes en
cantu un sofá o rompíen ensin querer lo más
asemeyao a un xarrón chinu de la dinastía Ming; barba
de neñu, túvela cuando tenía quince años
y quería aparentar que tenía dieciocho, polo menos:
yera roxa, como la que tovía me sal enteverada de canes, y
flebe, como los yerbatos enforma tempranos; raigaños de roca,
tamién los tuve y los tengo, son esos filos imposibles que me
xunen a la tierra de los mios muertos, los que tengo la sensación,
bien asentada, de qu'enxamás habrán quebrar por llonxe
que tea d'ella; tendones d'osu, fáltame instintu de cazador
furtivu y de criminal sangrín p'afayalos inda trémoles
na pata d'un plantígradu, empara préstame visitar los
museos d'Hestoria Natural, onde de xuro dalgo d'eso d'un osu podía
buscar; babaya de páxaru, nun ye cosa difícil dar con
ello en cualaquier restaurante chinu nel que tengan na carta ñeros
d'andarina: el tastu ducín que tienen bien del cuspe col que
les andarines armen los sos ñeros de folla y paya, como una
especie de pegamentu; y alma de pexe, si nun la topo en llimpiándo-y
les tripes a una xarda, d'eses tan sabroses que lleven en llombu azul
una suerte de logo de les foles enllazaes del mar, puede valime bien
la mía propia, cualquier de los otros díes nos que nun
se presenta embaxo la so apariencia fría y distante, escondía,
d'avezu, y ye lo que pinta d'ún: alma de cántaru.
Sem comentários:
Enviar um comentário